Υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο κωφοί στην Ευρώπη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης και συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα άτομα χωρίς αναπηρία. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη ποιοτικής και συνεχούς εκπαίδευσης στη νοηματική γλώσσα. Ως εκ τούτου, οι κωφοί έχουν σημαντικά χαμηλότερο εισόδημα και υποφέρουν από κοινωνικό αποκλεισμό και απομόνωση (https://cordis.europa.eu/project/id/762003/reporting. Στη χώρα μας, το ποσοστό όσων αποφοίτησαν από οποιαδήποτε τριτοβάθμια εκπαίδευση ίδρυμα (συμπεριλαμβανομένου του πτυχίου) μεταξύ των ατόμων με προβλήματα ακοής είναι 0,9% σε άτομα χωρίς ικανότητα ακοής και ομιλίας Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσοστό αυτό είναι 0,5% σε άτομα με νοητική υστέρηση, θα γίνει κατανοητό ότι τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν με την τρέχουσα. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σε απόγνωση Οι μαθητές που λαμβάνουν επαγγελματική κατάρτιση υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες είναι επίσης ανεπιτυχείς στην επιχειρηματική ζωή.
Το έργο μας πρέπει να παραχωρηθεί γιατί πιστεύουμε ότι θα παράξουμε απλές αλλά αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω. Σε αυτό το τέλος;
• Θα προετοιμάσουμε το πρόγραμμα σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης στον χρηματοοικονομικό γραμματισμό για άτομα με προβλήματα ακοής,
• Θα καθορίσουμε τα επίπεδα ετοιμότητας Οικονομικού Γραμματισμού των ατόμων με προβλήματα ακοής,
• Θα ετοιμάσουμε ψηφιακό περιεχόμενο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οικονομικού γραμματισμού για την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με προβλήματα ακοής στη μητρική τους γλώσσα (νοηματική γλώσσα),
• Θα ετοιμάσουμε ένα γλωσσάρι όρων για τη νοηματική γλώσσα Χρηματοοικονομικού Γραμματισμού.
Η γλώσσα των ατόμων με προβλήματα ακοής είναι η νοηματική. Η νοηματική γλώσσα κάθε χώρας είναι διαφορετική. Οι νοηματικές γλώσσες έχουν μοναδική δομή και γραμματικούς κανόνες. Αυτοί οι κανόνες δομής και γραμματικής διαφέρουν από τη δομή της ομιλούμενης γλώσσας που ομιλείται στην ίδια χώρα. Εν συντομία, η νοηματική γλώσσα δεν εξαρτάται από την προφορική γλώσσα. Ο λόγος για τον οποίο οι κωφοί έχουν δυσκολίες στην εκμάθηση προφορικών γλωσσών στη χώρα μας και σε διαφορετικές χώρες είναι ότι οι νοηματικές γλώσσες διαφέρουν δομικά πολύ από τις ομιλούμενες γλώσσες (Dikyuva & Zeshan, 2008).
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη χώρα μας και στον κόσμο προετοιμάζονται κυρίως για άτομα χωρίς αναπηρία. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας κάποιες προφυλάξεις, τα άτομα με αναπηρία εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Στην επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με προβλήματα ακοής, αυτή η προσέγγιση θεωρείται μόνο ως η μετάφραση της νοηματικής γλώσσας της διάλεξης. Επιπλέον, οι μεταφραστές που κάνουν αυτή τη μετάφραση δεν έχουν επαγγελματικές και ορολογικές γνώσεις σχετικά με τον επαγγελματικό τομέα που διδάσκεται. Αυτή η προσέγγιση είναι ανεπαρκής και μη αποδεκτή για άτομα με προβλήματα ακοής.
Το έργο εστιάζει στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα ακοής στην επαγγελματική τους κατάρτιση. Τα αποτελέσματα του έργου μας για άτομα με προβλήματα ακοής, που έχουν λιγότερες ευκαιρίες σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, είναι τέτοια που ενθαρρύνουν την κοινωνική ένταξη. Το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία ή/και στην επέκταση περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Για αυτούς τους λόγους, η «Ένταξη και ποικιλομορφία σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού», μια από τις ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ προτεραιότητες του προγράμματος Erasmus+, ταιριάζει καλά στη φιλοσοφία και τις αρχές του έργου.
Το έργο ασχολείται με τις διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης των ατόμων με προβλήματα ακοής μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων και πιο σχετικών προσεγγίσεων διδασκαλίας και μάθησης. Το έργο, το οποίο θα αποκαλύψει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αλλάξει οι δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης για άτομα με προβλήματα ακοής, θα παράγει δείγματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικού όπως θα έπρεπε. Το έργο θα δημιουργήσει πρακτικά αποτελέσματα για την εκπαίδευση ατόμων που είναι πιο κατάλληλα για τις μελλοντικές ανάγκες του λογιστικού-χρηματοοικονομικού τομέα. Ως εκ τούτου, το έργο μας αντιμετωπίζει μία από τις προτεραιότητες επαγγελματικής κατάρτισης του προγράμματος Erasmus+, «Συμβολή στην καινοτομία στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση».
Θα αναπτυχθούν ευέλικτα και με επίκεντρο τον μαθητή προγράμματα και υλικό για άτομα με προβλήματα ακοής. Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι διαθέσιμα σε όλους διαδικτυακά και σε ανοιχτή πρόσβαση, σε μια δομή που δεν απαιτεί σύστημα μελών. Έτσι, το έργο θα συμβάλει στη μετάβαση των ατόμων με προβλήματα ακοής στην αγορά εργασίας και στην κάλυψη των υφιστάμενων κενών στην πρόσβαση των ενηλίκων στην εκπαίδευση. Έτσι, το έργο μας ασχολείται επίσης με την «Αύξηση της ευελιξίας των ευκαιριών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση», μια από τις προτεραιότητες επαγγελματικής κατάρτισης του Προγράμματος Erasmus+.
Konak Mustafa Kemal Ataturk Vocational and Technical Anatolian High School, Turkey
DOKUZ EYLUL UNIVERSITY, Turkey
OZEL OGRETIM KURUMLARI GENEL MUDURLUGU, Turkey
Mavi Pencere Ozel Egitim Dernegi, Turkey
ASSOCIATION FOR EDUCATION AND DEVELOPMENT OF DISABLED PEOPLE, Greece
Fondazione Istituto dei Sordi di Torino ONLUS, Italy
Asociatia Nationala a Profesorilor pentru Elevi cu Deficiente de Auz Virgil Florea, Romania